تصور کنید یک ماشین زمان دارید و با آن به زمان گذشته سفر می‌کنید. زمانی که هیچ ماشین یا دستگاه اتوماتیکی اختراع نشده است. تمامی کارها بر عهده انسان‌ها هستند و به صورت دستی انجام می‌گیرند. طبیعتاً برای شما که زمان آینده را دیده‌اید، زندگی بدون ماشین‌ها و ربات‌های خودکار بسیار سخت خواهد بود.

زمانی که اولین ربات‌ها اختراع شدند، زمینه‌ی فعالیت آن‌ها بسیار محدود بود و معمولاً در صنایع به کار گرفته می‌شدند. اما رفته رفته و با پیشرفت تکنولوژی ربات‌ها پای خود را فراتر از صنایع سنگین گذاشتند و وارد زندگی روزمره انسان‌ها شدند. ورود ربات‌ها به عرصه زندگی انسان‌ها تأثیرات زیادی بر زندگی اجتماعی آن‌ها گذاشته است. در این مقاله قصد داریم به تاثیرات ربات‌ها بر زندگی اجتماعی انسان‌ها بپردازیم.

1. ربات‌های اجتماعی و تعاملات بین انسان‌ها

دسته‌ای از ربات‌ها وجود دارند که باعث می‌شوند انسان‌ها بتوانند از راه دور باهم در ارتباط باشند. این ربات‌ها معمولاً در بستر شبکه‌های اجتماعی فعالیت دارند. ربات‌های اجتماعی علاوه بر فراهم کردن امکان برقراری ارتباط بین انسان‌ها، بسترهای جدیدی را برای خرید و فروش محصولات، برگزاری جلسات کاری و ... به وجود آورده‌اند. این ربات‌ها در ایران هم علی‌رغم وجود برخی محدودیت‌ها در مسیر پیشرفت قرار دارند و سعی دارند خود را با توسعه‌ی تکنولوژی در جهان همگام سازند.

2. تأثیر ربات‌ها بر صنعت حمل و نقل

با گذشت زمان ربات‌ها در صنعت حمل و نقل هم انقلابی به پا کردند و باعث شدند که رفت و آمد مردم با استفاده از وسایل نقلیه از حالت سنتی خارج شده و به سمت مدرنیته حرکت کند. اولین گام ربات‌ها در زمینه‌ی حمل و نقل عمومی، رزرو اینترنتی وسایل نقلیه برای سفرهای مختلف بود. ربات‌ها این امکان را برای شما فراهم می‌کنند که تنها با چند کلیک وسیله نقلیه مورد نظر خود را برای یک سفر کوتاه و یا حتی طولانی انتخاب کنید.

با پیشرفت صنعت حمل و نقل و همگام شدن آن با تکنولوژی رباتیک رفته رفته به سمت تاکسی‌های بدون راننده پیش می‌رویم. این تاکسی‌ها بدون نیاز به کسی که آن‌ها را هدایت کند، مسیر خود را پیدا خواهند کرد و مسافران را به مقصد خواهند رساند.

3. ربات‌ها و خرید و فروش مصحولات

علاوه بر ربات‌های شبکه‌های اجتماعی که می‌توانند به خرید و فروش محصولات کمک کنند، برخی ربات‌ها صرفاً برای این کار طراحی شده‌اند و آن را به صورت تخصصی انجام می‌دهند. اپلیکیشن‌های فروشگاهی نمونه‌ی بارز این ربات‌ها هستند. شما می‌توانید بدون مراجعه حضوری به فروشگاه و فقط با چند کلیک محصول یا خدمات مورد نظرتان را دم در منزل خود تحویل بگیرید.

4. تأثیر ربات‌ها بر فرصت‌های شغلی

با ظهور ربات‌ها و ماشینی شدن بسیاری از کارهایی که قبلاً به صورت دستی انجام می‌پذیرفتند، افراد زیادی شغل خود را از دست دادند. برای مثال صنعت فرشبافی را در نظر بگیرید. با وجود اینکه هنوز هم فرش‌های دستبافت تولید می‌شوند، اما تعداد آن‌ها کاهش چشمگیری داشته است و بیشتر فرش‌ها توسط ماشین‌ها و بدون دخالت انسان تولید می‌شوند. اما ماشینی شدن کارها تماماً جنبه منفی روی فرصت‌های شغلی نداشت. با وجود اینکه بسیاری از شغل‌های سنتی از بین رفت، شغل‌های مدرنی هم به وجود آمدند که قبلاً وجود نداشتند. برای مثال هر دستگاه یا رباتی که دچار خرابی می‌شود، نیاز به یک تعمیرکار دارد تا دوباره کارایی لازم را داشته باشد. همچنین برخی دستگاه‌ها نیاز به یک اپراتور دارند تا آن‌ها را به کار بیندازد.

5. تأثیر ربات‌ها بر محیط زیست

ماشینی شدن کارها هرچقدر هم که به سرعت انجام شدن کارها بیفزاید و روند آن‌ها را آسان‌تر کند، باز هم مضراتی را به دنبال خواهد داشت که اگر به درستی مدیریت نشوند، می‌توانند آینده نسل انسان را به خطر بنیدازند. تقریباً تمامی ربات‌ها و ماشین‌های صنعتی برای کار کردن به سوخت نیاز دارند.

در حال حاضر انسان‌ها سعی می‌کنند از سوخت‌هایی استفاده کنند که کمترین ضرر را برای محیط زیست داشته باشد. اما با این حال باز هم بسیاری از کارخانجات، به خصوص در کشورهای غیر پیشرفته، از سوخت‌هایی مثل سوخت‌های فسیلی استفاده می‌کنند که برای سلامت کره زمین، حکم سم را دارند. فاضلاب‌های صنعتی، پسماندهای شیمیایی و زباله‌های هسته‌ای به شدت آینده کره زمین را تهدید می‌کنند. به همین دلیل باید در استفاده از ربات‌ها و ماشین‌ها برخی مرزها را رعایت کرد. در غیر اینصورت متحمل ضررهای جبران ناپذیری خواهیم شد.